Jaką kawę piją włosi? Jakie rodzaje kaw królują we Włoszech?

Jaką kawę piją włosi? Jakie rodzaje kaw królują we Włoszech?

Sztuka Życia

Włochy to znacznie więcej niż antyczne ruiny, piaszczyste plaże i wysoka temperatura. To także rozbudowana kultura picia kawy, czyli niezwykle popularnego napoju w tamtym regionie. Sprawdź, na co stawia się w kraju, który słynie z tego aromatycznego naparu.

reklama

Un caffe, czyli espresso

Najbardziej popularnym rodzajem kawy we Włoszech jest espresso. Jest to bardzo intensywny napar podawany w małej filiżance, który charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Na jego powierzchni unosi się delikatna pianka. Nazywa się ją cremą. Jeśli turysta poprosi w restauracji o "un caffe", otrzyma właśnie ten rodzaj napoju. włosi piją go o każdej porze. Chętnie przychodzą do barów przed pracą, aby szybko dodać sobie energii dzięki małej czarnej. Nikogo też nie dziwi obraz osoby zamawiającej espresso późnym wieczorem, nawet jeśli będzie ono podwójne. Doppio, czyli właśnie podwójne espresso, również jest bardzo chętnie wybierane przez Włochów. Warto wiedzieć, że ten rodzaj kawy mieszkańcy Italii piją szybko, niemalże w biegu. W związku z tym jest podawana w niskiej temperaturze, od razu zdatnej do spożycia.

Kawa z mlekiem we Włoszech

O ile włosi mogą pić espresso o każdej porze dnia, o tyle zamówienie mocno mlecznej kawy po południu jest przez nich uważane za duży nietakt. Niektóre restauracje w ogóle nie serwują jej po południu, w innych można spotkać się z emocjonalną reakcją obsługi. Choć mieszkańcy Italii uwielbiają cappuccino czy caffe latte (zawiera większą ilość mleka niż cappuccino), to piją je tylko do godziny 11:00. Według nich ten rodzaj napoju doskonale pasuje do śniadania — często podawany jest w towarzystwie rogalika na słodko. Warto wiedzieć, że wybierając cappuccino z menu we włoskim barze, zazwyczaj w filiżance znajdzie się znacznie więcej mleka niż kawy.

Co jeszcze piją włosi?

Kultura picia kawy we Włoszech jest mocno zakorzeniona, dlatego wybierając się do lokalnej restauracji czy baru, w menu znajdziesz znacznie więcej pozycji. Często pojawiają się tam także:

  • ristretto — kawa zaparzana z o połowę mniejszą ilością wody niż espresso, która ma nieco mniej goryczy,

  • americano — kawa zaparzana z większą ilością wody niż espresso,

  • macchiato — kawa z odrobiną mlecznej pianki, której picie po południu wyjątkowo nie jest uznawane za faux-pas,

  • cappuccino scuro — cappuccino podawane z mniejszą ilością mleka niż tradycyjny napój,

  • cappucino chiaro — cappuccino podawane z większą ilością mleka niż tradycyjny napój,

  • corretto — espresso podawane z dodatkiem alkoholu, najczęściej koniaku.

Szeroki wybór kaw ziarnistych znajdziesz na Coffeedesk.pl – dzięki nim  w domu napijesz się kawy przypominającej smakiem słoneczne, włoskie wakacje!

Materiał Partnera