Frittata z karczochami i sałatą

Sztuka Życia

Szukasz pomysłu na lekki wiosenny obiad? Wypróbuj przepis na frittatę z karczochami i sałatą.

Składniki:

•4 ziemniaki

•cebula

•ząbek czosnku

•puszka (ok. 250 g) serc karczochów w zalewie

•5 jaj

•2 łyżki oliwy

•sól, pieprz i gałkę muszkatołową

Na sałatę:

•łyżka posiekanych migdałów

•3 łyżki octu z białego wina

•5 łyżek oliwy

•szczyptę cukru

•dużą garść małych listków różnych sałat

•garstka kiełków radicchio

•garstka listków botwinki

•garstka rzeżuchy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i pokrój w centymetrową kostkę. Zagrzej na patelni łyżkę oliwy i smaż ziemniaki przez 10 minut. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, dorzuć na patelnię i smaż kolejne 10 minut na małym ogniu. Odsącz karczochy i pokrój na mniejsze kawałki, ziemniaki zdejmij z patelni i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Jaja rozkłóć w misce, wymieszaj z karczochami i ziemniakami, dobrze dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Weź żeliwną patelnię, rozgrzej łyżkę oliwy, wlej jaja i smaż 3 minuty, zagarniając szpatułką z brzegów i dna. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij, przełóż na talerz. Zrób sałatkę: upraż na suchej patelni migdały, wymieszaj ocet z oliwą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dressing wymieszaj z całą zieleniną, podawaj do frittaty.

reklama