Szukasz pomysłu na lekki wiosenny obiad? Wypróbuj przepis na frittatę z karczochami i sałatą.
Składniki:
•4 ziemniaki
•cebula
•ząbek czosnku
•puszka (ok. 250 g) serc karczochów w zalewie
•5 jaj
•2 łyżki oliwy
•sól, pieprz i gałkę muszkatołową
Na sałatę:
•łyżka posiekanych migdałów
•3 łyżki octu z białego wina
•5 łyżek oliwy
•szczyptę cukru
•dużą garść małych listków różnych sałat
•garstka kiełków radicchio
•garstka listków botwinki
•garstka rzeżuchy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i pokrój w centymetrową kostkę. Zagrzej na patelni łyżkę oliwy i smaż ziemniaki przez 10 minut. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, dorzuć na patelnię i smaż kolejne 10 minut na małym ogniu. Odsącz karczochy i pokrój na mniejsze kawałki, ziemniaki zdejmij z patelni i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Jaja rozkłóć w misce, wymieszaj z karczochami i ziemniakami, dobrze dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Weź żeliwną patelnię, rozgrzej łyżkę oliwy, wlej jaja i smaż 3 minuty, zagarniając szpatułką z brzegów i dna. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij, przełóż na talerz. Zrób sałatkę: upraż na suchej patelni migdały, wymieszaj ocet z oliwą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dressing wymieszaj z całą zieleniną, podawaj do frittaty.