Drożdżówki są najlepsze wtedy, kiedy ciasto nie ma w sobie zbyt dużo mąki. Wypieki są wtedy bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.
Składniki:
•1¼ szklanki mleka
•pół łyżeczki nasion kardamonu
•jajo
•²/³ szklanki cukru
•20 g świeżych drożdży
•pół kilograma mąki pszennej typ 550
•125 g kostki masła
•50 g masy marcepanowej
•szczyptę soli
•łyżeczkę mielonego cynamonu
Sposób przyrządzania:
Zagrzej mleko z kardamonem. Gdy będzie ciepłe, dodaj pokruszone drożdże i połowę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Jajo rozkłóć w miseczce, odlej 2 łyżki masy i odstaw. Resztę wlej do misy miksera, dolej mleko z drożdżami, wsyp mąkę i szczyptę soli. Hakiem do ciasta wyrabiaj 3 minuty powoli, potem 5 minut szybko. Wrzuć połowę masła w małych kawałkach i wyrabiaj jeszcze 5 minut na gładkie ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Marcepan zetrzyj na tarce i wrzuć do miski z resztą masła, cynamonem i dwiema łyżkami cukru. Utrzyj na gładką masę. Ciasto rozwałkuj na kwadrat o boku około 40 centymetrów. Posmaruj masłem marcepanowym, zostawiając na brzegu centymetrowy rant. Złóż ciasto na pół i ponownie rozwałkuj mniej więcej do poprzedniego rozmiaru. Wytnij 12 pasków o rozmiarach 30 x 3 cm. Spleć po trzy w warkocz, skręć razem, formując okrągłą bułeczkę. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 220ºC, drożdżówki posmaruj resztą jajka wymieszanego z kilkoma łyżkami mleka. Piecz 12 minut. Ostudź i podawaj.
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News