Dr Irena Eris ponownie zaprasza na Tasty Stories

Sztuka Życia

To nie jest zwykła kolacja, na której można spróbować wyszukanych smaków. To całe wydarzenie kulinarne, które pamięta się na długo po deserze.

W ubiegłym roku Dr Irena Eris Tasty Stories przybliżało historie najlepszych lokalnych producentów jedzenia współpracujących z Hotelem SPA – pierwszego dnia goście hotelu mieli niepowtarzalną okazję, by ich odwiedzić – poznać historię miejsca oraz zobaczyć, jak wytwarzają swoje produkty. Zwieńczeniem tego spotkania były wykwintne kolacje, podczas których degustowano specjały wykorzystane w daniach przez szefów kuchni Hoteli SPA i ich przyjaciół zaproszonych do współpracy.

Tasty Stories ma swoją kontynuację także w i tym roku. Tematem tegorocznej edycji jest „Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”, a jej bohaterami są szefowie kuchni i ich bliscy, pracownicy Hoteli SPA oraz lokalni producenci i osoby pełne pasji i przywiązania do lokalności. W beskidzkiej edycji jest to Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica-Zdrój i jego żona, jest też m.in. hodowca krów rasy limousine wraz z bratem weterynarzem oraz beskidzka przewodniczka i strażak będący jednocześnie barmanem.

Podążając szlakiem mazurskim, poznamy natomiast gotujące kobiety, w tym Agnieszkę Wilbrandt, szefową kuchni Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz młodą i ambitną cukierniczkę, lokalne producentki, których produkty są prawdziwą chlubą Mazur i Warmii.

Tegoroczne opowieści Dr Irena Eris Tasty Stories będą miały swój finał podczas dwóch wyjątkowych weekendów. 14-15 września w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdój z plenerową Kolacją ONI przygotowaną przez gospodarza wieczoru szefa kuchni Restauracji Szósty Zmysł w krynickim Hotelu SPA Janusza Myjaka i zaproszonych do współpracy przyjaciół – Marcina Sołtysa, szefa kuchni Restauracji Filipa 18 i Pawła Krasa, szefa kuchni Restauracji Bottiglieria 1881. 

Weekend rozpocznie, już w piątkowy wieczór, pokaz niezwykłego dokumentu „W obronie jedzenia” zrealizowanego na podstawie bestsellerowej książki Michaela Pollana „W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców”. Reżyser filmu i autor książki razem ruszyli wspólnie w podróż po świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z najprostszych możliwych zagadnień, co tak naprawdę powinniśmy jeść? Po filmie odbędzie się dyskusja z udziałem szefów kuchni prowadzona przez Jakuba Gutka z Films For Food.

Drugie spotkanie odbędzie się 19-20 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, gdzie w piątek wieczorem znowu rozświetli się Rybakówka, a jej wnętrza wypełni atmosfera degustacji i spotkań m.in. z lokalnymi producentami. Sobotnie grande finale poprzedzi seans filmowy – głos zabiorą „Boginie jedzenia”. Bohaterki filmu to wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki... Pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i podobne problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu.

Wieczór uświetni Kolacja ONE, którą wydadzą, po raz pierwszy łącząc siły, trzy niezwykłe kobiety szefowe kuchni. Agnieszka Wilbrandt szefowa kuchni Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz zaproszone do współpracy uczestniczki Top Chef – Mariola Monczak, szefowa kuchni Restauracji Pod Papugami i zwyciężczyni Top Chef 2018 Sylwia Stachyra, założycielka „CookShe by Sylwia Stachyra”, szkoleniowiec i konsultant restauracyjny w jednej osobie. Partnerem spotkania na Wzgórzach Dylewskich jest Gmina Ostróda.

Weranda jest patronem medialnym wydarzenia Dr Irena Eris Tasty Stories. Zapraszamy!

reklama