To nie jest zwykła kolacja, na której można spróbować wyszukanych smaków. To całe wydarzenie kulinarne, które pamięta się na długo po deserze.
W ubiegłym roku Dr Irena Eris Tasty Stories przybliżało historie najlepszych lokalnych producentów jedzenia współpracujących z Hotelem SPA – pierwszego dnia goście hotelu mieli niepowtarzalną okazję, by ich odwiedzić – poznać historię miejsca oraz zobaczyć, jak wytwarzają swoje produkty. Zwieńczeniem tego spotkania były wykwintne kolacje, podczas których degustowano specjały wykorzystane w daniach przez szefów kuchni Hoteli SPA i ich przyjaciół zaproszonych do współpracy.
Tasty Stories ma swoją kontynuację także w i tym roku. Tematem tegorocznej edycji jest „Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”, a jej bohaterami są szefowie kuchni i ich bliscy, pracownicy Hoteli SPA oraz lokalni producenci i osoby pełne pasji i przywiązania do lokalności. W beskidzkiej edycji jest to Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica-Zdrój i jego żona, jest też m.in. hodowca krów rasy limousine wraz z bratem weterynarzem oraz beskidzka przewodniczka i strażak będący jednocześnie barmanem.
Podążając szlakiem mazurskim, poznamy natomiast gotujące kobiety, w tym Agnieszkę Wilbrandt, szefową kuchni Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz młodą i ambitną cukierniczkę, lokalne producentki, których produkty są prawdziwą chlubą Mazur i Warmii.
Tegoroczne opowieści Dr Irena Eris Tasty Stories będą miały swój finał podczas dwóch wyjątkowych weekendów. 14-15 września w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdój z plenerową Kolacją ONI przygotowaną przez gospodarza wieczoru szefa kuchni Restauracji Szósty Zmysł w krynickim Hotelu SPA Janusza Myjaka i zaproszonych do współpracy przyjaciół – Marcina Sołtysa, szefa kuchni Restauracji Filipa 18 i Pawła Krasa, szefa kuchni Restauracji Bottiglieria 1881.
Weekend rozpocznie, już w piątkowy wieczór, pokaz niezwykłego dokumentu „W obronie jedzenia” zrealizowanego na podstawie bestsellerowej książki Michaela Pollana „W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców”. Reżyser filmu i autor książki razem ruszyli wspólnie w podróż po świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z najprostszych możliwych zagadnień, co tak naprawdę powinniśmy jeść? Po filmie odbędzie się dyskusja z udziałem szefów kuchni prowadzona przez Jakuba Gutka z Films For Food.
Drugie spotkanie odbędzie się 19-20 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, gdzie w piątek wieczorem znowu rozświetli się Rybakówka, a jej wnętrza wypełni atmosfera degustacji i spotkań m.in. z lokalnymi producentami. Sobotnie grande finale poprzedzi seans filmowy – głos zabiorą „Boginie jedzenia”. Bohaterki filmu to wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki... Pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i podobne problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu.
Wieczór uświetni Kolacja ONE, którą wydadzą, po raz pierwszy łącząc siły, trzy niezwykłe kobiety szefowe kuchni. Agnieszka Wilbrandt szefowa kuchni Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz zaproszone do współpracy uczestniczki Top Chef – Mariola Monczak, szefowa kuchni Restauracji Pod Papugami i zwyciężczyni Top Chef 2018 Sylwia Stachyra, założycielka „CookShe by Sylwia Stachyra”, szkoleniowiec i konsultant restauracyjny w jednej osobie. Partnerem spotkania na Wzgórzach Dylewskich jest Gmina Ostróda.
Weranda jest patronem medialnym wydarzenia Dr Irena Eris Tasty Stories. Zapraszamy!