Sezon na szparagi w pełni. Wypróbuj więc nasz przepis na dorsza ze szparagowym musem.
Składniki:
•4 filety z dorsza
•pęczek zielonych szparagów
•kilka listów estragonu
•cytryna
•oliwa
•sól
•pieprz
Sposób przygotowania:
Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i obierz je ze skórki. Ugoruj w osolonym wrzątku, ok. 5-8 minut. Ostudź i pokrój w małe kawałki, zmiksuj blenderem razem z listkami estragonu, dolewając po trochu zimnej wody (tyle, żeby otrzymać gładkie puree). Wciśnij odrobinę soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dorsza oprósz solą i usmaż na rozgrzanej oliwie, 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj na puree ze szparagów, całość skrop oliwą i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Przepis: Matylda Rosłaniec