Dorsz ze szparagowym musem

Sztuka Życia

Sezon na szparagi w pełni. Wypróbuj więc nasz przepis na dorsza ze szparagowym musem.

Składniki:

•4 filety z dorsza

•pęczek zielonych szparagów

•kilka listów estragonu

•cytryna

•oliwa

•sól

•pieprz

Sposób przygotowania:

Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i obierz je ze skórki. Ugoruj w osolonym wrzątku, ok. 5-8 minut. Ostudź i pokrój w małe kawałki, zmiksuj blenderem razem z listkami estragonu, dolewając po trochu zimnej wody (tyle, żeby otrzymać gładkie puree). Wciśnij odrobinę soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dorsza oprósz solą i usmaż na rozgrzanej oliwie, 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj na puree ze szparagów, całość skrop oliwą i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Przepis: Matylda Rosłaniec

reklama