Ciasteczka słodkie serduszka - deser nie tylko na walentynki

Sztuka Życia

Zaskocz domowników i gości wspaniałymi ciasteczkami słodkimi serduszkami, które idealnie pasują do popołudniowej herbatki w rodzinnym gronie.

reklama

Przepis na ciasteczka serduszka

Składniki:

• pół kostki miękkiego masła
• czubata łyżkę kwaśnej śmietany
• 2 łyżki cukru
• cukier waniliowy
• szczypta soli
• szczypta proszku do pieczenia
• śmietankowy aromat do ciast
• 1¼ szklanki mąki plus garstkę do podsypywania

Do dekoracji:

• masa cukrowa (lukier plastyczny) do ozdabiania tortów w kolorze różowym i czerwonym
• biały lukier królewski (cukier puder utarty z odrobiną białka jajecznego i paroma kroplami soku z cytryny)

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj masło, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i aromat. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i zagnieć zwarte ciasto (jeśli potrzeba, podsyp więcej mąki). Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Wyjmij, rozwałkuj na stolnicy. Wykrawaj ciasteczka w kształcie serduszek i piecz 10-15 minut na złoty kolor w 180°C. Rozwałkuj masę cukrową na posypanej cukrem pudrem stolnicy, foremką wykrawaj różowe i czerwone serduszka. Pędzelkiem lekko posmaruj ostudzone ciasteczka wodą i przyklej serduszka z masy cukrowej, ich brzegi udekoruj kropeczkami z lukru królewskiego.