Jeżeli znudził wam się klasyczna zupa z botwinki, koniecznie spróbujcie tego przepisu. Na nowo zakochacie się w chłodnikach.
Składniki:
•2 cebule
•łyżka masła
•ząbek czosnku
•1/2 kilograma łuskanego, zielonego groszku
•pęczek natki pietruszki
•litr bulionu drobiowego lub warzywnego
•sok i skórka starta z ½ cytryny
•łyżka oliwy
•sól
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek posiekaj drobno. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, zeszklij cebule i dopraw szczyptą soli. Dodaj czosnek, podsmaż 2-3 minuty, zalej 3 szklankami bulionu. Wrzuć groszek i zagotuj. Dodaj grubo posiekaną natkę i gotuj kilka minut, aż liście zwiędną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i sokiem oraz skórką z cytryny. Zostaw do wystudzenia i schłodź przez kilka godzin w lodówce.