Zupa chrzanowo-cytrynowa

Styl życia

Jako przystwkę na wielkanocnym stole polecamy zupę chrzanowo-cytrynową.

Składniki:

• 4 szklanki rosołu wołowego

• 2-3 średnie ziemniaki

• 2 małe cebulki

• cytryna

• 4 łyżki śmietany kremówki

• świeży korzeń chrzanu

• sól i pieprz

Sposób przygotowania:
 
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulki posiekaj. Korzeń chrzanu obierz, zetrzyj na tarce, by uzyskać 2-3 łyżki, a to, co zostanie, pokrój w cienkie plasterki. Warzywa wrzuć do garnka razem ze startym chrzanem, zalej rosołem i gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj, przetrzyj przez gęste sito, zabiel śmietanką kremówką. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i drobno startą skórką cytrynową. Zagrzej, rozlej do miseczek. Udekoruj uprażonymi na suchej patelni plasterkami chrzanu, listkami natki pietruszki i ewentualnie kleksem kwaśnej śmietany.

Gotują dla nas: Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni. 
Pani Katarzyna gotowała już jako dziecko, co nie zawsze spotykało się z entuzjazmem rodziców. Pierwsze ciasto, nafaszerowane proszkiem do pieczenia, sodą i drożdżami, po upieczeniu rozpadło się w pył. Skleiła je budyniem i podarowała mamie, która zjadła bez protestów. Później pani Katarzyna pracowała jako szefowa kuchni, a pierwszą restaurację otworzyła wraz z mężem 20 lat temu. Gotuje z miłości do dawnych smaków polskiej kuchni, ale lubi też francuską (zwłaszcza przy okazji wyjazdów na narty!), a w domu chętnie sięga po egzotyczne przyprawy. W zawodowej pracy już od dziesięciu lat wspiera ją szef kuchni Krzysztof Żołądek –typowy twardziel, miłośnik samolotów i sportów zimowych.

reklama