Zraziki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Styl życia

Idalne na wielkanocny obiad zraziki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie, które zawsze się udaje. Wyśmienicie smakują podane z kasza gryczaną.

Składniki:

• 6 plastrów z udźca indyka (najlepiej bio)

• 2 duże garści liści szpinaku

• garść suszonych pomidorów w oleju

• 2 łyżki masła

• 3 łyżki oleju

• sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, wrzuć szpinak i przesmaż szybko, żeby tylko zwiotczał. Plastry mięsa cienko rozbij i przypraw. Na środek połóż trochę pomidorów, szpinaku i masła, zawiń w rulonik. Zepnij wykałaczkami, zwiąż nitką bawełnianą lub długimi piórkami szczypioru. Przesmaż na oleju na rumiano z każdej strony. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj, zmniejsz płomień i duś przez kwadrans. Podawaj z ziemniakami, musztardą i karmelizowaną marchewką.

Przepis na muślin chrzanowy

Składniki:

• słoiczek chrzanu

• ½ szklanki śmietanki kremówki

• sok z cytryny do smaku

• szczypta soli

Sposób przygotowania:
Chrzan przełóż na gęste sito, odciśnij i zostaw do osączenia. Śmietankę ubij ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszaj ją z odciśniętym chrzanem i dopraw do smaku sokiem cytrynowym. Schłódź i podawaj do pasztetów i zimnych mięs. Można też przyrządzić chrzan o smaku pomarańczowym. Wystarczy sparzyć wrzątkiem pomarańczę. Zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, potem wycisnąć sok i dodać do chrzanu skórkę oraz połowę soku.

Gotują dla nas: Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni. 
Pani Katarzyna gotowała już jako dziecko, co nie zawsze spotykało się z entuzjazmem rodziców. Pierwsze ciasto, nafaszerowane proszkiem do pieczenia, sodą i drożdżami, po upieczeniu rozpadło się w pył. Skleiła je budyniem i podarowała mamie, która zjadła bez protestów. Później pani Katarzyna pracowała jako szefowa kuchni, a pierwszą restaurację otworzyła wraz z mężem 20 lat temu. Gotuje z miłości do dawnych smaków polskiej kuchni, ale lubi też francuską (zwłaszcza przy okazji wyjazdów na narty!), a w domu chętnie sięga po egzotyczne przyprawy. W zawodowej pracy już od dziesięciu lat wspiera ją szef kuchni Krzysztof Żołądek –typowy twardziel, miłośnik samolotów i sportów zimowych.

reklama