Sałatka z nowalijek z jajem w koszulce

Styl życia

Prawdziwie wiosenna sałatka z nowalijek i z jajkiem w koszulce, to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Składniki:

• 2 duże garści małych listków sałaty masłowej

• pęczek rzodkiewek

• garść ulubionych kiełków

• kalarepkę

• pęczek dymki

• 4 świeże jaja

• łyżkę octu

Sos Winegret:

• 4 łyżki oliwy z oliwek

• 2 łyżki soku z cytryny

• 2 łyżeczki siekanego koperku

• sól i cukier

Sposób przygotowania:

Składniki winegretu dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku. Rzodkiewki przekrój na połówki, kalarepkę pokrój w plasterki, szczypior z dymki na dwucentymetrowe kawałki. Na 4 talerzach ułóż umyte i poszarpane w palcach listki sałaty, na nich kiełki, dymkę, kalarepę i rzodkiewki. Zrób jaja w koszulkach. W szerokim naczyniu zagotuj wodę z octem – musi tylko leciutko puszczać bąbelki. Jaja wbij pojedynczo do miseczek. Po kolei zanurz każdą miseczkę we wrzątku, wylej jajo do wody i delikatnie zagarniaj białko wkoło żółtka łyżką cedzakową. Gotuj dwie minuty, wyłów, osącz i połóż na zieleninie. Polej winegretem i podawaj.

Gotują dla nas: Katarzyna Wasilewska, właścicielka restauracji Dom Polski, i Krzysztof Żołądek – szef kuchni. 

Pani Katarzyna gotowała już jako dziecko, co nie zawsze spotykało się z entuzjazmem rodziców. Pierwsze ciasto, nafaszerowane proszkiem do pieczenia, sodą i drożdżami, po upieczeniu rozpadło się w pył. Skleiła je budyniem i podarowała mamie, która zjadła bez protestów. Później pani Katarzyna pracowała jako szefowa kuchni, a pierwszą restaurację otworzyła wraz z mężem 20 lat temu. Gotuje z miłości do dawnych smaków polskiej kuchni, ale lubi też francuską (zwłaszcza przy okazji wyjazdów na narty!), a w domu chętnie sięga po egzotyczne przyprawy. W zawodowej pracy już od dziesięciu lat wspiera ją szef kuchni Krzysztof Żołądek –typowy twardziel, miłośnik samolotów i sportów zimowych.

reklama