Przepisy na Wielkanoc – świąteczne menu lekkie, zdrowe i kolorowe
Przepisy kulinarneNiech wielkanocne potrawy będą delikatne jak wiosenny podmuch wiatru, kolorowe jak ogród, a przede wszystkim lekkie, zdrowe i smaczne.
1. Parfait z pistacjami i truskawkami
Weź: •250 g serka mascarpone •150 g cukru pudru •2 jajka •250 ml śmietany 30% •250 g truskawek •łyżkę cukru •150 g pistacji
Przygotowanie:
W rondlu zagotuj wodę i zmniejsz ogień, tak by nadal wrzała. Jajka wbij do szklanej lub metalowej miski (na tyle dużej, by można ją było potem ustawić na rondlu z wodą). Za pomocą miksera ubij jajka z połową cukru pudru na puszystą masę. Następnie miskę postaw na rondlu z gorącą wodą i dalej ubijaj, aż masa zgęstnieje (ok. 8-10 minut). Woda w rondlu podczas ubijania masy na parze cały czas powinna być podgrzewana. Zdejmij z rondla i odstaw do wystygnięcia, potem wstaw ją do lodówki, by dobrze się zmroziła (na kilka godzin lub całą noc).
Około 100 g pistacji zmiksuj na mączkę malakserem, pozostałą część pokrusz na posypkę. Truskawki umyj, odłóż 10 sztuk z szypułkami, resztę obierz i zblenduj z łyżką cukru. Powstały sos odstaw na później. Formę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, tak by jej brzegi wystawały ponad rant.
W dużej misce ubij śmietanę z cukrem. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, dodawaj serek mascarpone, ciągle ubijając. Do ubitej śmietany dodaj zmrożoną masę jajeczną. Zmiksuj obie masy, po czym 1/3 wlej do formy. Do pozostałej masy dodaj mączkę pistacjową. Zmiksuj. Masę z pistacjami przelej do blachy, całość wstaw na kilka godzin do zamrożenia. W trakcie zamrażania co 1,5 godziny przemieszaj masę kilka razy. Zmrożony deser podawaj krojony w plastry, oprószony pistacjową posypką z dodatkiem truskawkowego sosu i udekorowany świeżymi truskawkami.
2. Jajka faszerowane z krewetkami i guacamole
Weź: •2 jajka •małe awokado •łyżkę soku z limonki •kroplę sosu tabasco •3 ząbki czosnku •½ pęczka drobnego szczypiorku •sól, pieprz •2 plasterki obranej surowej marchewki •4 małe krewetki •łyżeczkę masła
Przygotowanie:
Umyj krewetki, awokado i szczypiorek. Obierz ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i podsmażaj chwilę na patelni z łyżeczką masła. Dodaj krewetki. Gdy lekko się zrumienią, przełóż na papierowy ręcznik kuchenny. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół w poprzek. Wyjmij żółtko. Wydrąż łyżką miąższ z awokado, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, żółtko jajka, sok z limonki i kroplę tabasco. Całość rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
Masę guacamole przełóż do rękawa cukierniczego. Do dolnej połówki pojedynczego jajka wyciskaj masę, uzupełniając wgłębienie. Przykryj górną częścią jajka. Zrób w niej wykałaczką mały otwór i wsuń weń po dwa źdźbła szczypiorku. Z usmażonych krewetek zrób dzioby pisklaków. Plasterki marchewki przetnij na 4 cztery części i zrób z nich oczy kurcząt.
3. Sałatka z grzankami i jajkiem w koszulce
Weź: •jajko •plaster wędzonego łososia •2 kromki bułki wrocławskiej •2 duże liście sałaty masłowej •2 duże liście sałaty strzępiastej •3 kwiaty nasturcji •łyżkę oliwy •łyżkę octu jabłkowego
Na sos: •2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub delikatesowej •2 łyżeczki oliwy z oliwek •3 łyżeczki soku z cytryny •łyżeczkę miodu
Przygotowanie:
Liście sałaty umyj, odwiruj. Ułóż na talerzu do serwowania. Plaster wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki i dodaj do sałaty. Kromki bułki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i co jakiś czas mieszając, zrumień na niej bułkę. Powstałe grzanki połóż na talerz z sałatą. Składniki sosu przelej do małego słoiczka, zakręć pokrywkę i intensywnie wymieszaj. Jajko w temperaturze pokojowej ostrożnie wbij do filiżanki.
W małym rondlu zagotuj wodę z octem jabłkowym. Zmniejsz ogień do minimum, tak by woda delikatnie bulgotała. Łyżką stołową zamieszaj wodę w taki sposób, by powstał wir, po czym ostrożnie wlej do niego jajko. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Ugotowane jajko dodaj do sałatki. Przygotowany w słoiczku sos wstrząśnij i polej nim sałatkę. Udekoruj kwiatami nasturcji.
4. Minestrone z barweną
Weź •2 łyżki oliwy •pora, tylko białą część pokrojoną w plasterki •2 łodygi selera naciowego pokrojone na mniejsze kawałki •paprykę pokrojoną w kostkę •małą cukinię pokrojoną w kostkę •mały bakłażan pokrojony w kostkę •1,5 litra wrzącej wody •4 filety z barweny •natkę pietruszki •sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę i smaż pora przez 5 minut. Dodaj pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i smaż przez 2-3 minuty. Wlej wrzącą wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Włóż filety rybne i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Co podać na śniadanie wielkanocne? 5 przepisów na dania z jajkami w nowoczesnej odsłonie
5. Pieczeń jagnięca ze szparagami, brokułami i ziemniakami
Weź: •2-2,5 kg udźca jagnięcego bez skóry •14 ząbków czosnku w łupinkach •12 plasterków wędzonego boczku •pomarańczę •pęczek rozmarynu•3 gałązki tymianku •łyżkę ziaren kardamonu •3 łyżki oliwy •sól i pieprz •kilogram małych ziemniaków •pęczek białych szparagów •brokuł
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki wyszoruj. Szparagi umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końcówki, brokuły umyj, podziel na mniejsze różyczki. Pomarańczę pokrój na grube plastry razem ze skórką. Udziec opłucz w zimnej wodzie, oprósz solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego, nakłuj i w te miejsca wciśnij 6 ząbków czosnku, przypraw rozmarynem, tymiankiem i kardamonem. Obok udźca ułóż pozostały czosnek i plastry pomarańczy. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop obficie oliwą. Piecz w nagrzanym piekarniku 60 minut.
Ułóż na pieczeni plasterki wędzonego boczku i podlej ½ szklanki wody. Do naczynia dołóż ziemniaki, polej je oliwą z czosnkiem. Zmniejsz temperaturę do 120°C i przykryj udziec folią aluminiową. Piecz kolejne 100 minut. Zdejmij z pieczeni folię i zwiększ temperaturę do 180°C, by boczek i ziemniaczki się zrumieniły. Piecz jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotuj na parze szparagi i brokuły (ok. 10-12 min). Po wyjęciu pieczeni z piekarnika odczekaj 10 minut, podawaj z warzywami.
6. Aperitif z rozmarynem
Weź: •300 ml prosecco •200 ml aperolu •100 ml wody gazowanej •4 gałązki rozmarynu •4 cienkie plasterki pomarańczy •4 cieniutkie plasterki imbiru •szklankę kostek lodu
Przygotowanie:
Prosecco, aperol i wodę mocno schłodź przed przygotowaniem drinka. Lód podziel po równo na cztery szklanki. Dodaj po plasterku pomarańczy i imbiru do każdej ze szklanek. W dzbanku wymieszaj prosecco, aperol i wodę gazowaną; rozlej do szklanek z lodem. Udekoruj gałązką rozmarynu. Podawaj chwilę po przygotowaniu.
Zobacz także: Przepisy na dania z jajkami na Wielkanoc – od świątecznych przekąsek aż po pyszny deser
7. Serniczek z rzodkiewkami
Weź: •100 g krakersów•50 g miękkiego masła •5 g żelatyny w arkuszach (3 sztuki) •pęczek świeżych podłużnych rzodkiewek z liśćmi (najlepiej z własnego ogródka) •100 ml śmietanki kremówki •150 g serka typu Philadelphia •sól, pieprz
Przygotowanie:
Krakersy pokrusz, połącz z masłem i wyłóż spód tortownicy o średnicy 20 cm. Schłodź w lodówce. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Rzodkiewki umyj i blanszuj minutę we wrzątku, przełóż do zimnej wody, osusz. Liście rzodkiewki umyj i osusz. Połowę śmietanki podgrzej w rondlu i dodaj odciśniętą żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj pozostałą śmietankę i liście rzodkiewki. Zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj serek.
Rzodkiewki pokrój w plastry (najlepiej za pomocą mandoliny). Plasterki ułóż na krakersach, tak aby zachodziły również na boki. Wylej zielonkawą masę i jej wierzch udekoruj plasterkami rzodkiewek. Przed podaniem schłodź (minimum 3 godziny).
Wypróbuj także przepisy z Domu Polskiego na tradycyjne potrawy wielkanocne
OPRACOWANIE: BEATA MAJCHROWSKA
ZDJĘCIA: STOCKFOOD/FREE