6 przepisów na lekki lunch z sałatą i pieczonymi warzywami
Przepisy kulinarneKasza bulgur z jabłkiem i jogurtem, halloumi na szpinaku z soczewicą lub mus dyniowy z grzybami. Trochę słodkich owoców, garść zielonych sałat i dużo pieczonych warzyw. Menu na lunch jest pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania.
1/6 Paczuszki dyniowo-jabłkowe
Weź: •2 szklanki startej dyni •2 jabłka obrane i starte •sok z cytryny •garść posiekanej natki •chili •sól •pieprz •12 arkuszy ciasta filo •¾ szklanki płynnego oleju kokosowego •miks ulubionych sałat •1-2 marchewki •pestki dyni Na dressing: •2 łyżki oliwy •2 łyżki oleju z pestek dyni
Składniki na dressing połącz ze sobą. Dynię połącz z jabłkiem i natką. Skrop sokiem z cytryny i dopraw chili, solą oraz pieprzem. Arkusz filo smaruj olejem kokosowym i ułóż na nim drugi, posmaruj go olejem, ułóż trzeci, nałóż na niego 2 łyżki farszu i zwiń, chowając boki. Przygotuj tak cztery paczuszki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmaruj olejem kokosowym i posyp odrobiną chili. Piecz 15 minut w 200ºC. Marchew obierz i pokrój obieraczką w cieniutkie paseczki. Połącz z sałatą, polej dressingiem i posyp pestkami. Podawaj do pieczonych paczuszek.
2/6 Dynia makaronowa z sałatką i pikantnym popcornem
Weź: •dynię makaronową •pół kostki masła •sok z jednej cytryny •czerwoną cebulę •pomidorki koktajlowe (żółte i czerwone) •2 gałązki świeżego tymianku •białego grapefruita (wyfiletowanego) •2 łyżki kaparów z zalewy •2 łyżki oliwy •gruboziarnistą sól morską •pieprz czarny •do podania ewentualnie popcorn prażony z chili
Cebulę pokrój w ukośne pierścienie. Część pomidorków przekrój na pół. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulki z częścią pomidorków przekrojonych na pół oraz gałązkami tymianku. Przełóż do miski i połącz z pozostałymi pomidorkami, grapefruitem, kaparami. Dynię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i ułóż na blasze z odrobiną wody (przekrojem do dołu). Piecz 30 minut w 180ºC. Usuń pestki, miąższ skrop sokiem z cytryny, ułóż plasterki masła, przykryj folią aluminiową i piecz przez kolejne 15-20 min. 5 minut przed końcem pieczenia usuń folię. Po upieczeniu miąższ rozdrobnij widelcem i ułóż na nim sałatkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z popcornem.
3/6 Mus dyniowy z grzybami
Weź •cebulę •dynię hokkaido •pół szklanki białego wina •szklankę kremówki •2 arkusze żelatyny •sól •pieprz •gałkę muszkatołową •kurkumę •300 g borowików •olej •łyżkę soku z cytryny •2 łyżki oliwy
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pokrojoną w małą kostkę dynię i chwilę podsmażaj. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą oraz gałką. Wlej wino, duś pod przykryciem do miękkości, a potem zblenduj. Dodaj odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Śmietankę ubij na sztywno i połącz z purée. Schładzaj w lodówce 3-5 godzin. Na rozgrzanym oleju podsmaż grzyby z obu stron, polej sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Mus podawaj z grzybami, miksem ulubionych sałat oraz ziół oraz z pieczywem.
4/6 Gnocchi twarogowe z figą i pomarańczą polane bułką tartą
Weź: •300 g półtłustego sera •¾ szklanki mąki pszennej •2 łyżki cukru •2 małe jajka •3 figi •łyżkę brązowego cukru •łyżkę masła •wyfiletowaną pomarańczę •3 cm obranego imbiru DODATKOWO: •2 łyżki bułki tartej •3 łyżki masła
Ser przeciśnij przez praskę, dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części i formuj cienkie wałki. Każdy potnij na centymetrowe kawałki i odciskaj wzorki widelcem. W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj gnocchi partiami i gotuj minutę od wypłynięcia. Na maśle usmaż pokrojony drobno imbir, dodaj cukier. Włóż ćwiartki fig i cząstki pomarańczy. Karmelizuj 2-3 minuty. Trzy łyżki masła rozpuść w rondelku, dodaj bułkę. Podawaj do klusek z karmelizowanymi owocami.
5/6 Kasza bulgur z jabłkiem i jogurtem
Weż: •szklankę ugotowanej kaszy bulgur •duże zielone twarde jabłko •duży ogórek •czerwoną cebulę •pęczek natki •spory kawałek sera sałatkowego •pęczek tajskiej bazylii •sok z połówki cytryny •łyżkę oliwy z oliwek •sól •pieprz •pół szklanki schłodzonego jogurtu greckiego
Połówkę cebuli pokrój w drobną kostkę, drugą w cienkie pierścienie. Do kaszy bulgur dodaj pokrojone w kostkę jabłko i ogórka, posiekaną bazylię i pietruszkę oraz pokruszony ser i część cebuli pokrojonej w kostkę. Wlej sok z cytryny i oliwę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż porcję sałatki, schłodź w lodówce. Ubij zmrożony jogurt na delikatną piankę. Wyjmij z lodówki sałatkę. Udekoruj ją listkami natki, krążkami cebuli i jogurtową pianką.
6/6 Halloumi na szpinaku z soczewicą
Weź: •posiekaną papryczkę chili •starty kawałek imbiru •2 łyżki sosu sojowego •łyżkę oleju sezamowego •4 plastry sera Halloumi •cebulę •suszone mango •4 łyżki oliwy •2 szklanki brązowej soczewicy •½ szklanki soku z mango •2 szklanki bulionu warzywnego •liść laurowy •sól •5 łyżek sezamu •opakowanie szpinaku w liściach •¼ szklanki cukru •pół szklanki octu jabłkowego •łyżkę musztardy •pieprz •garść kiełków fasoli
Do chili i imbiru dodaj sos sojowy, olej i ser. Zostaw na godzinę. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj pokrojone mango, soczewicę, sok, bulion, sok z mango i liść laurowy. Gotuj 20 min. Wyjmij liść laurowy, posól. Skarmelizuj cukier, wlej ocet, zagotuj i ostudź. Do soczewicy dodaj szpinak, musztardę, oliwę, sól i pieprz. Ser smaż na patelni grillowej 2-3 min z każdej strony. Podaj na sałatce z kiełkami, sezamem i sosem.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Stockfood/Free