Styl życia

Letni obiad w ogrodzie: 7 pomysłów na smaczne i szybkie dania
Nie ma nic przyjemniejszego o tej porze roku, niż letni obiad w ogrodzie przy pięknie nakrytym stole.
Czytaj dalej
Lekka kuchnia – proste przepisy na dania ze szparagami
Dania ze szparagami są lekkie i proste. Oto najlepsze przepisy z zielonych i białych szparagów oraz kilka rad, jak je przyrządzać i z czym podawać, by wydobyć z nich smak i aromat.
Czytaj dalej
Historia szkatułki na biżuterię
Szkatułki, puzderka, skrzyneczki – oto miejsce biżuterii. Marii Antoninie potrzebna jednak była specjalna szafa. A Charlesowi Tiffany’emu starczyło niezwykłe kartonowe pudełeczko.
Czytaj dalej
9 eleganckich przepisów na letnie obiady i kolacje
Letni obiad w ogrodzie to doskonała okazja na spotkanie z najbliższymi. Eleganckie dania uzupełnią ten wyjątkowy czas, a ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu.
Czytaj dalej
Biżuteria art nouveau
Secesyjne klejnoty miały łączyć sztukę z życiem. Ale nie każda elegantka chciała nosić na sobie węże, jaszczurki, ważki czy kogucie głowy.
Czytaj dalej
Edward Dwurnik – Poskramiacz obrazów
Obraz nie może wejść artyście na głowę, to ja mu narzucam swoją wolę. Jak mi się nie spodoba, to go zmienię albo tak zamaluję, że ani piśnie. Bo jak obraz zaczyna się rządzić, to już koniec.Tylko z portretami na zamówienie jest problem – mówi artysta. Edward Dwurnik to człowiek o żelaznej woli, którą narzucił już kilku tysiącom prac. – Wiadomo, wszyscy chcą być piękni. Czasami przez to portret nie idzie po mojej linii i zaczynam
Czytaj dalej
Zupa chrzanowo-cytrynowa
Jako przystwkę na wielkanocnym stole polecamy zupę chrzanowo-cytrynową. Składniki: • 4 szklanki rosołu wołowego • 2-3 średnie ziemniaki • 2 małe cebulki • cytryna • 4 łyżki śmietany kremówki • świeży korzeń chrzanu • sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulki posiekaj. Korzeń chrzanu obierz, zetrzyj na tarce, by uzyskać 2-3 łyżki, a to, co zostanie, pokrój w c
Czytaj dalej
Sałatka z nowalijek z jajem w koszulce
Prawdziwie wiosenna sałatka z nowalijek i z jajkiem w koszulce, to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Składniki: • 2 duże garści małych listków sałaty masłowej • pęczek rzodkiewek • garść ulubionych kiełków • kalarepkę • pęczek dymki • 4 świeże jaja • łyżkę octu Sos Winegret: • 4 łyżki oliwy z oliwek • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżeczki siekanego kop
Czytaj dalej