Dekoracje wielkanocne na świąteczny stół skąpany w kwiatach

Inspiracje

Jak przystroić stół na świąteczne śniadanie? Może w odcieniach wiosennych kwiatów? Z akcentami złota i tradycyjnymi ozdobami. Elegancko i wesoło.

Wielkanoc to święta radości i nadziei. A także tych najbardziej wyczekiwanych, pierwszych kwiatów, bo przyroda budzi się właśnie po zimie do życia. Dzięki nim eleganckie stoły uginające się pod szynkami, pasztetami i babami wyglądają lekko, jasno i przyjemnie. Świeże bukiety z hiacyntów, anemonów, hortensji czy jaskrów zrobią takie wrażenie, że przyćmią nawet blask kryształów i rodowej porcelany. Rozłóż pojedyncze kwiatowe główki między talerzami, wstaw je do kieliszków – niech każdy z gości ma swój minibukiecik przy nakryciu – albo ułóż na nich jajka w salaterce. Nie bój się tradycyjnych dekoracji – zajączków, baranków, ptaszków, nawet jeśli wydają się ciut kiczowate. To przecież ich dzień. Pisanki czy kraszanki są zawsze piękne, można je jednak zastąpić malutkimi jajeczkami przepiórczymi ułożonymi w gniazdkach z siana albo w ozdobnych czarkach.

Zwykłe jajo kurze będzie wyglądało pięknie owinięte w bibułkę jak cukierek w złotko. Prosta zastawa na lnianym obrusie będzie wyglądać odświętnie, jeśli obok położysz złote sztućce albo wsuniesz koronkowe serwetki pod naczynia. Są teraz bardzo modne. Pomysłów na wielkanocny stół jest wiele, wystarczy trochę fantazji. Bawmy się i cieszmy z Wesołych Świąt!