Kulinarna podróż do Szwecji – przepisy na śledzie, łososia, placek z mięsem i pulpeciki wieprzowe
Boże NarodzenieChoć to jedna z najprostszych kuchni europejskich, potrafi zaskoczyć – kiszonymi śledziami, dojrzewającym w miodzie łososiem, pysznymi pulpecikami albo ciastkiem z mięsem. Czas nadrobić zaległości. Zapraszamy po przepisy na ucztę po szwedzku!
Przepisy na szwedzkie dania:
1/10 Terrina z łososia
Weź:
• 500 g filetu z łososia
• 2 ząbki czosnku
• 3 jaja
• szklankę gęstej śmietany
• 3 cytryny
• pół pęczka koperku
• łyżkę masła
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Łososia pokrój w centymetrową kostkę, czosnek drobno posiekaj. Jaja wymieszaj dobrze ze śmietaną, czosnkiem i sokiem z jednej cytryny. Dopraw solą, pieprzem, dodaj łososia i wymieszaj. Włóż do nasmarowanej masłem formy, wstaw do kąpieli wodnej i piecz pół godziny w 180°C. Wyjmij, ostudź i wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj posypaną posiekanym koperkiem z kawałkami cytryny.
2/10 Tarta z łososiem i krewetkami
Weź na ciasto:
• kostkę masła
• 300 g mąki
• 2 jaja
• pół łyżeczki soli
• szczyptę imbiru
• szczyptę gałki muszkatołowej
na masę:
• 300 g mielonego twarogu na sernik
• mały gęsty jogurt naturalny •3 piórka szczypiorku •2 łyżki kaparów •garstkę kolorowego pieprzu •4 liście sałaty •ząbek czosnku •łyżkę oliwy •garść niedużych surowych krewetek •4 plastry łososia wędzonego na zimno •garstkę ulubionych kiełków •limonkę
Przygotowanie:
Masło pokrój w kostkę, rozetrzyj palcami z mąką, solą i przyprawami, dodaj jaja i zagnieć. Odstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj i wyłóż formę. Piecz 20 minut w 180°C. Serek połącz z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem i kaparami oraz pieprzem. Na upieczony spód połóż liście sałaty, na nie masę serową. Czosnek posiekaj, zagrzej minutę na oliwie. Dorzuć oczyszczone krewetki i smaż 3 minuty, mieszając. Połóż je na wierzch tarty razem z plasterkami łososia, udekoruj kiełkami. Podawaj z cząstkami limonek.
> Zobacz też: Gotujemy świąteczne klasyki – przepisy na pierogi z kapustą i grzybami, bigos oraz rybę po grecku <
3/10 Śledzie w curry i w occie
Weź:
• 6 płatów śledziowych solonych
na sos curry:
• pół szklanki jogurtu naturalnego
• łyżeczkę musztardy
• pół łyżeczki proszku curry
• pół jabłka
• 2 łyżki cebulek marynowanych ze słoika
• sok z cytryny
• sól i pieprz do smaku
na zalewę octową:
• 3 goździki
• 2 liście laurowe
• po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
• 2 łyżki cukru
• 2 szklanki wody
• ¾ szklanki octu jabłkowego
• 2 cebule
Przygotowanie:
Śledzie wymocz na noc. Potem pokrój na kawałki. Jogurt połącz z musztardą i curry, dopraw solą, pieprzem i 2 łyżkami soku z cytryny. Wrzuć do miski połowę śledzi, dodaj pokrojone w kostkę jabłko i cebulki, polej jogurtową zalewą i odstaw na noc do lodówki. Zrób drugą zalewę: zagotuj wodę z cukrem i przyprawami, wrzuć pokrojoną w pierścienie cebulę i gotuj 3 minuty. Zdejmij z ognia, wlej ocet i wystudź. Zalej drugą część śledzi chłodną zalewą razem z cebulą, zakryj i wstaw na noc do lodówki.
4/10 Przepis na szwedzkie pulpeciki/ klopsiki wieprzowe
Weź:
• 500 g mielonego mięsa z szynki
• pół szklanki śmietany kremówki
• ¼ szklanki bułki tartej
• jajo
• cebulę
• 4 łyżki klarowanego masła
• dużą szczyptę cynamonu
• dużą szczyptę mielonego imbiru
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszaj śmietanę z jajem i bułką tartą, odstaw na 5 minut, aż masa spęcznieje. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie masła. Wrzuć do miski razem z mięsem, przyprawami, bułką tartą. Wyrób rękami masę, uformuj pulpeciki i smaż na reszcie masła na rumiano. Smakuje i na gorąco, i na zimno.
5/10 Placek z mielonym mięsem
Weź na ciasto:
• szklankę mąki pszennej
• ¾ kostki zimnego masła
• jajo
• łyżeczkę soli
na masę:
• 500 g mielonego mięsa wieprzowego
• cebulę
• 2 ząbki czosnku
• łyżkę oliwy
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• puszkę siekanych pomidorów
• dużą szczyptę ziół prowansalskich
• 2 pomidory
• garstkę listków bazylii
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mąkę z solą rozetrzyj w palcach z masłem, wbij jajo i zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, wylep formę do tarty i piecz kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie. Wrzuć mięso i smaż 3 minuty, mieszając. Dodaj koncentrat, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż jeszcze 2 minuty. Dorzuć pomidory z puszki, dopraw i gotuj, aż płyn odparuje. Potem wyłóż mięso na podpieczone ciasto i ponownie wstaw do piekarnika na blisko kwadrans. Wyjmij, na wierzchu połóż posiekane pomidory z bazylią.
6/10 Chleb z orzechami
Weź:
• 500 g mąki chlebowej
• 10 g soli
• 10 g cukru
• 2 łyżki octu jabłkowego
• szklankę orzechów włoskich
o pakowanie suchych drożdży
• 2 szklanki wody
• jajo
Przygotowanie:
Zmiel 5 orzechów, resztę posiekaj. Mąkę przecedź do miski, wsyp drożdże, sól i cukier, dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj, wlej letnią wodę i wy- rabiaj ciasto. Przełóż do wyłożonej papierem rynienki. Przykryj ściereczką i odstaw na półtorej godziny do wyroś-nięcia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp zmielonymi orzechami. Piecz w temperaturze 200°C przez 45 minut. Ostudź i wyjmij z formy.
> Wypróbuj też przepisy na ciasta i ciasteczka świąteczne – na keks, ciasto korzenne i kolorowe pierniczki <
7/10 Sałatka z pomarańczami i brukselką
Weź:
• 15 brukselek
• 2 pomarańcze
• 4 gałązki natki pietruszki
• ¹⁄3 szklanki świeżego soku pomarańczowego
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brukselkę ugotuj do miękkości, pomarańcze obierz, podziel na cząstki i pokrój. Natkę posiekaj. Połącz wszystkie składniki, polej sokiem, delikatnie dopraw i wymieszaj.
8/10 Sałatka śledziowa z buraczkami
Weź:
• 3 nieduże buraki
• jabłko
• cebulę
• łyżkę kaparów
• 2 solone płaty śledziowe
• 3 pióra szczypiorku
na zalewę:
• 2 szklanki wody
• ¾ szklanki cukru
• pół szklanki octu
• po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
• 5 goździków
na sos:
• 3 łyżki śmietany 18%
• 2 łyżki majonezu
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotuj i ostudź. Buraki ugotuj w łupinach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i jabłko pokrój w kostkę. Zalej wszystko zalewą i odstaw na dwie godziny. Śledzie namocz, pokrój na kawałki. Warzywa odcedź z zalewy, wymieszaj ze śledziami, kaparami i posiekanym szczypiorkiem. Składniki sosu połącz, dodaj do reszty i zamieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Rozłóż do szklanych kieliszków, udekoruj odrobiną szczypiorku i kilkoma kaparami.
9/10 Mus czekoladowy
Weź:
• 2 tabliczki czekolady
• łyżkę masła
• łyżkę cukru
• półtorej szklanki kremówki
• owoc granatu
• pół grejpfruta, brzoskwinie i ananasy do dekoracji
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zanim ostygnie, wmieszaj do niej masło. Zimną śmietanę ubij na sztywno z cukrem, połącz z ostudzoną czekoladą. Dodaj połowę pestek granatu. Przełóż mus do pucharków, udekoruj pozostałymi owocami.
10/10 Muffinki z białą czekoladą
Weź na ciasto:
• 3 białka
• łyżeczkę esencji waniliowej
• 200 g mąki
• ²⁄3 szklanki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• pół łyżeczki soli
• 2 łyżki oleju
• ¼ kostki masła
• pół szklanki mleka
na masę:
• 2 tabliczki białej czekolady
• szklankę homogenizowanego serka śmietankowego
• ¼ kostki masła
• pół łyżeczki esencji migdałowej
Przygotowanie:
Białka wymieszaj w misce z esencją waniliową. W drugim naczyniu połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól. Masło utrzyj mikserem, wlewając cienkim strumieniem olej. Wsyp mieszaninę mąki, wlej mle-ko i ucieraj 2 minuty. Na koniec dodaj białka i zamieszaj. Foremki wyłóż pa-pierowymi papilotkami i napełnij masą do dwóch trzecich. Piecz 25 minut w 180°C. Zrób masę: czekoladę po-krusz na kawałki, wrzuć do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Masło zmiksuj z serkiem, dodaj płynną czekoladę i esencję. Miksuj, aż wszystko się połączy, schłódź w lodówce pół godziny. Ostudzone muffinki udekoruj masą wyciśniętą z rękawa cukierniczego.
> Zobacz też: Wykwintne dania na Boże Narodzenie – przepisy ze zdjęciami <
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: shutterstock