Na co zwrócić uwagę przy projektowaniu kuchni?
Urządzanie wnętrz dzieli się na zadania łatwe – takie, jak dobór dekoracji do salonu oraz trudne – na przykład: aranżacja kuchni. Nie bez powodu mówi się, że to serce domu. To tu zawsze zaglądają goście w trakcie przyjęcia i stąd wychodzą szybkie kawy w tygodniu czy uroczyste obiady w weekend. Kuchnia powinna być nie tylko ładna, ale i funkcjonalna. Jak uzyskać taki efekt?
Aranżacja kuchni: strefy
Na etapie projektowania możemy zetknąć się z hasłem: „strefy w kuchni”. Chodzi tu o praktyczny rozkład pomieszczenia, który ułatwia codziennie gotowanie i spożywanie posiłków. Projektanci wyróżnili 5 stref:
1. zapasów,
2. przechowywania,
3. zmywania,
4. przygotowywania,
5. gotowania i pieczenia.
Podział powstał ze względu na wygodę użytkowania. Najpierw sięgamy do strefy przechowywania (warzywa, mięso) oraz zapasów (suche produkty spożywcze, przetwory). Część składników należy umyć, więc następna jest strefa zmywania (zlew). Stamtąd przenosimy produkty na blat, czyli do strefy przygotowywania. Pokrojone i doprawione składowe potrawy wstawiamy do gotowania i pieczenia (ostatnia strefa). Mając tę wiedzę, specjaliści doradzają, aby kolejność mebli i sprzętu AGD w kuchni była następująca: lodówka, szafki do przechowywania (dwa pierwsze punkty są wymienne między sobą), zlew i zmywarka (uwaga – po obu stronach zlewu powinno być przynajmniej 30 centymetrów blatu), blat (pod nim, oczywiście, mogą znajdować się szafki), kuchenka i piec.
Strefy tworzą łańcuch działający w obie strony: kiedy ciasto będzie gotowe, dobrze jest mieć pod ręką blat, na którym je położymy – cofamy się wtedy ze strefy 5 do 4. Gdy natomiast przełożymy potrawę na półmisek, brudną blachę chcemy od razu włożyć do zmywania, czyli przechodzimy prosto ze strefy 4 do 3.
Aranżacja kuchni: wysokość blatu
Blat na odpowiedniej wysokości to jeden z najważniejszych punktów w projekcie kuchni. Od tego zależy czy… będziemy mieli w ogóle ochotę wziąć się za gotowanie.
Jak dobrać wysokość blatu kuchennego? Wynik w przybliżeniu otrzymamy poprzez działanie: wzrost (liczna podana w centymetrach) minus 90. Osoby mierzące 180 cm zawieszają najchętniej blat na wysokości 90 cm. Nie jest to jednak reguła – przed dokonaniem wyboru należy – dosłownie – przymierzyć się do krojenia i przekonać, w jakiej pozycji jest wygodnie. Zbyt nisko osadzony blat wymusza zgarbioną postawę i powoduje ból pleców przy dłuższym gotowaniu. Z kolei za wysoki uniemożliwia sprawne przygotowywanie potraw, nadmiernie szybko męcząc ręce.
Jeśli z kuchni korzysta w takiej samej mierze kilka osób o różnym wzroście, należy wypracować kompromis. Może okazać się, że najwyższy użytkownik woli blat niższy niż można przypuszczać i negocjacje nie sprawią problemów.
Aranżacja kuchni: szafki kuchenne dolne
Szafki na indywidualne zamówienie to trafny wybór. Każdy gospodarz ma inne potrzeby wynikające ze wzrostu, przyzwyczajeń, czy funkcjonalności rąk (leworęczność, praworęczność). Wysokość szafki jest zależna od tego, na jakim poziomie potrzebujemy blatu do przygotowywania. Uwaga – należy zawsze do wymiarów wliczyć szerokość samej płyty, która miewa czasem nawet 5 centymetrów i więcej. Małe błędy można skorygować za pomocą regulowanych nóżek.
Szafki narożne powinny otwierać się na prawo dla osób praworęcznych i na lewo dla leworęcznych. Osoby starsze mogą mieć problem z modnymi dziś uchwytami wtopionymi w drzwiczki lub szuflady. W tym przypadku bezpiecznym rozwiązanie są tradycyjne gałki.
Aranżacja kuchni: szafki kuchenne górne
Wiszące szafki kuchenne to rozwiązanie szczególnie wygodne dla małych pomieszczeń. Aranżują dodatkowe miejsce na przechowywanie żywności i naczyń. Na wysokich półkach, do których nie będzie dostępu bez drabiny czy krzesła, warto trzymać wyłącznie przedmioty używane od święta. Alternatywą dla szafek wiszących jest długa, otwarta półka. Pełni głównie rolę dekoracyjną.
Wiszące szafki w kuchni należy zamocować na wysokości nie mniejszej niż 50 cm od blatu i raczej nie więcej niż 70 cm. Standardowo większość klientów sklepów meblowych życzy sobie odległość 60 cm. Znów jest to jednak uwarunkowane indywidualnymi preferencjami: osoby o niskim wzroście wolą mniejsze odstępy, aby dosięgać do górnych półek.
Na szafkach górnych lub półce polecamy zamontować oświetlenie LED. Podczas gotowania często stajemy tyłem do głównego źródła światła. Tymczasem praca w cieniu jest niezdrowa i mniej efektywna.
Aranżacja kuchni: sprzęt AGD
Sprzęt AGD to nieodłączny element kuchni. Warto wcześniej zaplanować, jakich urządzeń będziemy używać. Ekspres do kawy, lodówka, zmywarka, kuchenka mikrofalowa – należy zrobić listę przedmiotów, które będą stały na wierzchu. Dzięki temu wygospodarujemy logiczny układ – na przykład dodatkową półkę na radio lub kilka centymetrów więcej blatu na ekspres.
Zmywarkę czy lodówkę możemy zabudować albo potraktować jako element dekoracyjny. Do kuchni w stylu prowansalskim pasować będzie kuchenka stylizowana na starą, a nowoczesne wnętrze ożywi krwiście czerwony czajnik elektryczny.
Aranżacja kuchni: niestandardowe projekty
Przed końcowym zatwierdzeniem projektu kuchni, spróbujmy spojrzeć świeżym umysłem na całość lub spytać o radę profesjonalistę. Czy wyburzenie ściany i wstawienie w jej miejsce wyspy kuchennej nie ułatwiłoby codziennego życia? A może opłaca się pociągnąć media na drugą stronę pomieszczenia, aby poprawić układ? Nie bójmy się odważnych posunięć i nie idźmy wyłącznie utartymi ścieżkami. Po więcej inspiracji zapraszamy również do artykułu: Biała kuchnia w 12 odsłonach.